sâmbătă, 29 octombrie 2011

Bomboane raw cu ciocolata si ovaz


Categoria: Desert raw food 
Ingrediente crude: fulgi de ovaz, migdale, cacao, ulei de cocos, miere, sare, scortisoara praf

Dificultate: usor
Preparare: 15 - 30 min
Ustensile necesare: robot bucatarie ( bol lama S )
Ustensile ajutatoare: cantar bucatarie, boluri, cutie pentru frigider, farfurie, lingura de lemn

Calorii / 1 bomboana raw de ciocolata: 83 Kcal

Reteta
Cantitati pentru 40 buc.
300 g fulgi de ovaz Sanovita ( pot fi si alta marca )
150 g migdale crude / nuci ( eu am folosit migdale )
75 g pudra cacao
4 linguri ulei de cocos organic
3 linguri cu varf miere
2 g sare (un varf de cutit)
praf scortisoara dupa gust
8 - 10 linguri apa plata

Nota:
In aceasta compozitie bomboanele sunt foarte consistente. Daca dorim o varianta mai usoara, mai cremoasa, sau mai apropiata de Fibrobar ( dupa parerea unei prietene, la prima incercare a acestei retete, de fapt o inventie spontana la dorinta de dulce, dupa ingredientele avute la indemana in acel moment ) puneti mai putini fulgi de ovaz si cresteti cantitatea de migdale si de ulei / apa ( in functie de consistenta ).

Util
Uleiul de cocos organic l-am cumparat de la Pukka Food, la un targ, dar se poate gasi la orice magazin cu produse naturale, bio sau online la magazine naturiste. O simpla cautare pe google dupa "ulei cocos organic" este suficienta ca sa gasiti de unde sa cumparati.

Migdalele, cacaua, fulgii de ovaz si scortisoara au fost cumparate din Selgros, dar se pot achizitiona si din supermarket, magazine naturiste, magazine raw food, magazine online. Mierea e de la tarani.

Preparare
  1. Migdalele se pun in robotul de bucatarie, bolul cu lama S si se maruntesc grosier. Se lasa bucati mai mari pentru ca e foarte placut sa le simti in bomboane. Cand sunt gata le varsam intr-un bol.
  2. Se pun fulgii de ovaz in bolul robotului si se mixeaza in mai multe reprize de max 1-2 min, pana se obtine consistenta unei faini dure.
     3.  Se schimba lama S din otel a robotului cu cea de plastic sau daca vrem sa consumam si ceva 
          energie proprie mutam compozitia intr-un bol si ne inarmam cu o lingura de lemn.
     4.  Se adauga peste "faina de ovaz" toate celelalte ingrediente si se mixeaza pana la omogenizare. 
          Daca se obtine o compozitie prea dura se adauga apa pana la obtinerea consistentei dorite, o
          pasta usor de modelat. Compozitia obtinuta are o consistenta lipicioasa si adera la peretii 
          bolului robotului.  Trebuie sa arate ca in figura de jos (inainte de a adauga apa).

    5.  Se scoate compozitia intr-un bol. Se mai adauga apa daca e cazul
    6.  Cu mainile umezite luam o cantitate din compozitie si incepem sa facem bile. Pentru
         ajutor putem sa ne punem alaturi un bol cu apa in care sa ne umezim mainile la nevoie.
    9.  Le asezam pe o farfurie sau in cutia pe care o vom pune in frigider cca. 1.30 - 2 ore.
  10.  Se pastreaza la frigider ( uleiul de cocos la temperatura camerei e lichid si astfel bomboanele
         raw se pot inmuia ).
  11.  Eu am facut 25 bomboane raw, iar restul compozitiei am intins-o pe o folie de plastic, am pus la
         mijloc fulgi de nuca de cocos, am rulat-o si am pus-o la frigider pentru 24 ore.

      Fulgii de cocos nu au aderat foarte bine la compozitie, asa ca s-ar putea ca mai bine sa fie  
      presarati deasupra si nu folositi singuri ca si umplutura. Pentru umplutura se poate folosi o 
     "crema" din ulei de cocos + fulgi de cocos. De asemenea, la taiere rulada s-a rupt putin in zona de 
      imbinare, nu s-a sfaramat, doar ca nu toate feliile au ramas intregi 100%. Deci, ca sfat, dupa ce o 
      rulam, putem sa incercam sa o mai apasam cu mainile ca sa fie "inchegata" compozitia uniform.

Pofta buna!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...