miercuri, 26 octombrie 2011

Ciuperci marinate 2


Categoria: Aperitive raw food / Fel principal raw food
Ingrediente crude: ciuperci champignon, ulei de masline extravirgin, otet de mere ( otet balsamic ),
                                   fulgi de drojdie uscata inactiva, sare, piper, usturoi granulat ( plic ) sau crud

Dificultate: usor
Preparare: 5 - 10 min
Ustensile: boluri, folie plastic
Timp de pregatire a ingredientelor: 20 - 30 min
Calorii / portie: 370 kcal ( daca se consuma si sosul )

Sursa inspiratie pentru reteta: Ligia Pop

Reteta
Cantitati pentru 2 portii
15 - 25 buc ciuperci champignon mici
Sos vinegreta (marinada)
3 linguri ulei
1 lingura otet de mere (sau otet balsamic )
2 - 3 linguri fulgi de drojdie uscata inactiva
1 lingurita praf de usturoi granulat ( sau 1-2 catei usturoi proaspat, tocati )
2 g sare marina (un varf de cutit)
piper dupa gust

Util
- ciupercile se curata astfel: se rupe piciorusul, apoi pornind din interiorul "palariei" ciupercii se indeparteaza pielita care acopera palaria. E ca si atunci cand iti dai jos o masca exfolianta :). Unde nu s-a indepartat total ne putem ajuta de un cutit ca sa luam usor ce a ramas necuratat.
- piciorusele se pot pastra fie pentru marinat, fie le putem folosi la o salata, dupa ce le curatam si le spalam

 Ciupercile le-am cumparat de la Mega Image, fiind de provenienta romaneasca.
Preparare
  1. Dupa ce au fost curatate, "palariile" ciupercilor se spala in mai multe ape. Realizam rapid aceasta operatiune pentru ca ciupercile absorb apa foarte usor.
  2. Se scurg de apa si le asezam pe prosoape de bucatarie pentru a absorbi toata apa.  Le tamponam cu alte prosoape de hartie sau cu un stergar curat pentru a fi siguri ca sunt uscate.
  3. Intr-un bol pregatim vinegreta sau sosul pentru marinat. Punem uleiul, otetul de mere, fulgii de drojdie, usturoiul granulat, sarea si piperul si le amestecam bine pentru omogenizare.
  4. Dupa ce s-au uscat ciupercile, le punem intr-un bol si turnam deasupra sosul pentru marinat. Amestecam bine pentru ca fiecare ciuperca sa fie acoperite de sos.

    5.  Se acopera cu folie de plastic si se lasa la temperatura camerei pentru min 30 min. sau la   
         frigider pentru intreaga noapte. Am observat ca dupa 2 zile ciupercile marinate sunt chiar mai  
         bune decat dupa doar cateva ore de marinat.
    6.  Ar fi bine sa mai "scuturam/rasturnam" bolul din cand in cand ( la 1- 2 ore ) pentru ca sosul de 
         marinat sa ajunga uniform pe toate ciupercile.
    7.  Dupa ce s-au marinat ciupercile au culoare si consistenta ca si atunci cand sunt gatite si lasa un 
         sos alb delicios, ca de ciulama. Din pacate fotografia a fost realizata seara si cu aparatul care a 
         ramas fara baterie, dar, chiar daca nu e estetica, am atasat-o pentru orientare.

    Pofta buna!
    Reteta pentru ciuperci marinate no. 1 aici.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...