luni, 31 octombrie 2011

Sa simtim doar...Piazzolla

Astor Piazzolla - Oblivion..
O data, inca o data, si inca o data...in mai multe variante pentru ca fiecare emotioneaza in felul ei:
















duminică, 30 octombrie 2011

Pasta de avocado cu mustar si marar

Categoria: Aperitive raw food
Ingrediente crude: avocado, lamaie, mustar, ulei extravirgin de masline, rozmarin uscat, piper, marar
                              proaspat, patrunjel proaspat

Dificultate: usor
Preparare: 5-10 min
Ustensile: robot de bucatarie sau mixer ( daca vrei o pasta fina ). Daca nu te poti descurca cu furculita
Alte ustensile: bol, cutit, lingura, furculita

Calorii / portie:  290 kcal

Reteta
Cantitati pentru 1 portie
1 avocado
1/2 lamaie
1/2 - 1 lingurita mustar Dijon ( cantitatea poate varia dupa gust )
piper proaspat macinat
rozmarin uscat ( dupa gust )
1 lingura ulei de masline extravirgin
o mana de marar si patrunjel proaspat, tocate marunt



Util
  • Cand cumperi avocado, trebuie sa fie verde, fara pete negre, coaja intacta. De cele mai multe ori eu iau avocado tare, pe care il consum dupa cateva zile, timp in care fie il las in frigider, fie il invelesc in hartie si il las la temperatura camerei. Iti poti da seama cand e gata de consumat, daca e mai moale, adica prin presarea coajei cu degetele raman urmele in coaja. De asemenea, un alt test e ca poate fi curatat ca o banana.
  • Avocado are sambure la mijloc. Daca nu stii cum sa tai un avocado urmareste video-ul de mai jos.
    Eu folosesc 2 metode:  
  1. il tai in jumatate, scot samburele si apoi scot miezul cu o lingura.
  2. il decojesc ca o banana, dupa care il tai in jumatate si ii scot samburele


Nota
Imediat dupa curatare avocado se stropeste cu zeama de lamaie pentru ca se oxideaza foarte usor.

Preparare

  1. Avocado curatat se pune in robotul de bucatarie cu lama S, se pune zeama de la 1/2 de lamaie, se adauga ulei de masline, mustarul si se mixeaza. Daca bolul e prea mare, se foloseste mixerul.
  2. Se adauga piperul, mararul si patrunjelul, rozmarinul uscat.
  3. Pentru servire eu l-am mutat in coaja de avocado si am facut barcuta de avocado :).

Pofta buna !

sâmbătă, 29 octombrie 2011

Bomboane raw cu ciocolata si ovaz


Categoria: Desert raw food 
Ingrediente crude: fulgi de ovaz, migdale, cacao, ulei de cocos, miere, sare, scortisoara praf

Dificultate: usor
Preparare: 15 - 30 min
Ustensile necesare: robot bucatarie ( bol lama S )
Ustensile ajutatoare: cantar bucatarie, boluri, cutie pentru frigider, farfurie, lingura de lemn

Calorii / 1 bomboana raw de ciocolata: 83 Kcal

Reteta
Cantitati pentru 40 buc.
300 g fulgi de ovaz Sanovita ( pot fi si alta marca )
150 g migdale crude / nuci ( eu am folosit migdale )
75 g pudra cacao
4 linguri ulei de cocos organic
3 linguri cu varf miere
2 g sare (un varf de cutit)
praf scortisoara dupa gust
8 - 10 linguri apa plata

Nota:
In aceasta compozitie bomboanele sunt foarte consistente. Daca dorim o varianta mai usoara, mai cremoasa, sau mai apropiata de Fibrobar ( dupa parerea unei prietene, la prima incercare a acestei retete, de fapt o inventie spontana la dorinta de dulce, dupa ingredientele avute la indemana in acel moment ) puneti mai putini fulgi de ovaz si cresteti cantitatea de migdale si de ulei / apa ( in functie de consistenta ).

Util
Uleiul de cocos organic l-am cumparat de la Pukka Food, la un targ, dar se poate gasi la orice magazin cu produse naturale, bio sau online la magazine naturiste. O simpla cautare pe google dupa "ulei cocos organic" este suficienta ca sa gasiti de unde sa cumparati.

Migdalele, cacaua, fulgii de ovaz si scortisoara au fost cumparate din Selgros, dar se pot achizitiona si din supermarket, magazine naturiste, magazine raw food, magazine online. Mierea e de la tarani.

Preparare
  1. Migdalele se pun in robotul de bucatarie, bolul cu lama S si se maruntesc grosier. Se lasa bucati mai mari pentru ca e foarte placut sa le simti in bomboane. Cand sunt gata le varsam intr-un bol.
  2. Se pun fulgii de ovaz in bolul robotului si se mixeaza in mai multe reprize de max 1-2 min, pana se obtine consistenta unei faini dure.
     3.  Se schimba lama S din otel a robotului cu cea de plastic sau daca vrem sa consumam si ceva 
          energie proprie mutam compozitia intr-un bol si ne inarmam cu o lingura de lemn.
     4.  Se adauga peste "faina de ovaz" toate celelalte ingrediente si se mixeaza pana la omogenizare. 
          Daca se obtine o compozitie prea dura se adauga apa pana la obtinerea consistentei dorite, o
          pasta usor de modelat. Compozitia obtinuta are o consistenta lipicioasa si adera la peretii 
          bolului robotului.  Trebuie sa arate ca in figura de jos (inainte de a adauga apa).

    5.  Se scoate compozitia intr-un bol. Se mai adauga apa daca e cazul
    6.  Cu mainile umezite luam o cantitate din compozitie si incepem sa facem bile. Pentru
         ajutor putem sa ne punem alaturi un bol cu apa in care sa ne umezim mainile la nevoie.
    9.  Le asezam pe o farfurie sau in cutia pe care o vom pune in frigider cca. 1.30 - 2 ore.
  10.  Se pastreaza la frigider ( uleiul de cocos la temperatura camerei e lichid si astfel bomboanele
         raw se pot inmuia ).
  11.  Eu am facut 25 bomboane raw, iar restul compozitiei am intins-o pe o folie de plastic, am pus la
         mijloc fulgi de nuca de cocos, am rulat-o si am pus-o la frigider pentru 24 ore.

      Fulgii de cocos nu au aderat foarte bine la compozitie, asa ca s-ar putea ca mai bine sa fie  
      presarati deasupra si nu folositi singuri ca si umplutura. Pentru umplutura se poate folosi o 
     "crema" din ulei de cocos + fulgi de cocos. De asemenea, la taiere rulada s-a rupt putin in zona de 
      imbinare, nu s-a sfaramat, doar ca nu toate feliile au ramas intregi 100%. Deci, ca sfat, dupa ce o 
      rulam, putem sa incercam sa o mai apasam cu mainile ca sa fie "inchegata" compozitia uniform.

Pofta buna!

miercuri, 26 octombrie 2011

Ciuperci marinate 2


Categoria: Aperitive raw food / Fel principal raw food
Ingrediente crude: ciuperci champignon, ulei de masline extravirgin, otet de mere ( otet balsamic ),
                                   fulgi de drojdie uscata inactiva, sare, piper, usturoi granulat ( plic ) sau crud

Dificultate: usor
Preparare: 5 - 10 min
Ustensile: boluri, folie plastic
Timp de pregatire a ingredientelor: 20 - 30 min
Calorii / portie: 370 kcal ( daca se consuma si sosul )

Sursa inspiratie pentru reteta: Ligia Pop

Reteta
Cantitati pentru 2 portii
15 - 25 buc ciuperci champignon mici
Sos vinegreta (marinada)
3 linguri ulei
1 lingura otet de mere (sau otet balsamic )
2 - 3 linguri fulgi de drojdie uscata inactiva
1 lingurita praf de usturoi granulat ( sau 1-2 catei usturoi proaspat, tocati )
2 g sare marina (un varf de cutit)
piper dupa gust

Util
- ciupercile se curata astfel: se rupe piciorusul, apoi pornind din interiorul "palariei" ciupercii se indeparteaza pielita care acopera palaria. E ca si atunci cand iti dai jos o masca exfolianta :). Unde nu s-a indepartat total ne putem ajuta de un cutit ca sa luam usor ce a ramas necuratat.
- piciorusele se pot pastra fie pentru marinat, fie le putem folosi la o salata, dupa ce le curatam si le spalam

 Ciupercile le-am cumparat de la Mega Image, fiind de provenienta romaneasca.
Preparare
  1. Dupa ce au fost curatate, "palariile" ciupercilor se spala in mai multe ape. Realizam rapid aceasta operatiune pentru ca ciupercile absorb apa foarte usor.
  2. Se scurg de apa si le asezam pe prosoape de bucatarie pentru a absorbi toata apa.  Le tamponam cu alte prosoape de hartie sau cu un stergar curat pentru a fi siguri ca sunt uscate.
  3. Intr-un bol pregatim vinegreta sau sosul pentru marinat. Punem uleiul, otetul de mere, fulgii de drojdie, usturoiul granulat, sarea si piperul si le amestecam bine pentru omogenizare.
  4. Dupa ce s-au uscat ciupercile, le punem intr-un bol si turnam deasupra sosul pentru marinat. Amestecam bine pentru ca fiecare ciuperca sa fie acoperite de sos.

    5.  Se acopera cu folie de plastic si se lasa la temperatura camerei pentru min 30 min. sau la   
         frigider pentru intreaga noapte. Am observat ca dupa 2 zile ciupercile marinate sunt chiar mai  
         bune decat dupa doar cateva ore de marinat.
    6.  Ar fi bine sa mai "scuturam/rasturnam" bolul din cand in cand ( la 1- 2 ore ) pentru ca sosul de 
         marinat sa ajunga uniform pe toate ciupercile.
    7.  Dupa ce s-au marinat ciupercile au culoare si consistenta ca si atunci cand sunt gatite si lasa un 
         sos alb delicios, ca de ciulama. Din pacate fotografia a fost realizata seara si cu aparatul care a 
         ramas fara baterie, dar, chiar daca nu e estetica, am atasat-o pentru orientare.

    Pofta buna!
    Reteta pentru ciuperci marinate no. 1 aici.

Ciuperci marinate 1


Categoria: Aperitive raw food / Fel principal raw food
Ingrediente crude: ciuperci champignon, ulei de masline extravirgin, otet de mere ( otet balsamic ),
                                   sare, piper, condimente ( marar, busuioc, cimbru, rozmarin, etc ).

Dificultate: usor
Preparare: 5 - 10 min
Ustensile: boluri, folie plastic
Timp de pregatire a ingredientelor: 20 - 30 min
Calorii / portie: 312 kcal ( daca se consuma si sosul )

Sursa inspiratie pentru reteta: Andreea Lazarescu

Reteta
Cantitati pentru 2 portii
15 - 20 buc ciuperci champignon mici
Sos vinegreta (marinada)
3 linguri ulei
1 lingura otet de mere (sau otet balsamic )
1/2 lingurita din fiecare condiment: marar, cimbru, usturoi, busuioc, boia, oregano, foaie de dafin, etc.
2 g sare marina (un varf de cutit)
piper dupa gust

Util
- ciupercile se curata astfel: se rupe piciorusul, apoi pornind din interiorul "palariei" ciupercii se indeparteaza pielita care acopera palaria. E ca si atunci cand iti dai jos o masca exfolianta :). Unde nu s-a indepartat total ne putem ajuta de un cutit ca sa luam usor ce a ramas necuratat.
- piciorusele se pot pastra fie pentru marinat, fie le putem folosi la o salata, dupa ce le curatam si le spalam

 Ciupercile le-am cumparat de la Mega Image, fiind de provenienta romaneasca.
Preparare
  1. Dupa ce au fost curatate, "palariile" ciupercilor se spala in mai multe ape. Realizam rapid aceasta operatiune pentru ca ciupercile absorb apa foarte usor.
  2. Se scurg de apa si le asezam pe prosoape de bucatarie pentru a absorbi toata apa.  Le tamponam cu alte prosoape de hartie sau cu un stergar curat pentru a fi siguri ca sunt uscate.
  3. Intr-un bol pregatim vinegreta sau sosul pentru marinat. Punem uleiul, otetul de mere, condimentele, sarea si piperul si le amestecam bine pentru omogenizare.
  4. Dupa ce s-au uscat ciupercile, le punem intr-un bol si turnam deasupra sosul pentru marinat. Amestecam bine pentru ca fiecare ciuperca sa fie acoperite de sos.
    5.  Se acopera cu folie de plastic si se lasa la temperatura camerei pentru min 30 min. sau la   
         frigider pentru intreaga noapte. Am observat ca dupa 2 zile ciupercile marinate sunt chiar mai  
         bune decat dupa doar cateva ore de marinat.
    6.  Ar fi bine sa mai "scuturam/rasturnam" bolul din cand in cand ( la 1- 2 ore ) pentru ca sosul de 
         marinat sa ajunga uniform pe toate ciupercile.
    7.  Dupa ce s-au marinat ciupercile au culoare si consistenta ca si atunci cand sunt gatite si lasa un 
         sos delicios. Din pacate fotografia a fost realizata seara si cu aparatul care a ramas fara baterie, 
         dar, chiar daca nu e estetica, am atasat-o pentru orientare.

    Pofta buna!

Reteta pentru Ciuperci marinate no. 2 aici.

marți, 25 octombrie 2011

Bulgari RAW "Nucicocossima"



Categoria: Desert raw food 
Ingrediente crude: migdale, caju, curmale, ulei de cocos, fulgi de cocos, sare

Dificultate: medie
Preparare: 30 - 40 min
Ustensile necesare: robot bucatarie ( bol lama S )
Ustensile ajutatoare: cantar bucatarie, boluri, cutie pentru frigider, farfurie plata
Timp de pregatire a ingredientelor: 6 - 12 h

Calorii / 1 bulgare raw: 83 kcal
Nota: 
Desi sunt foarte deliciosi nu se pot consuma mai mult de 3 bulgari, pentru ca sunt foarte satiosi.

Reteta

Cantitati pentru 50 buc.
200 g migdale crude
100 g caju crud
300 g curmale uscate
200 g fulgi de cocos pt. compozitie
100 g fulgi de cocos pentru decorare ( tavalire bile prin cocos )
2 linguri ulei de cocos organic
2 g sare (un varf de cutit)

Util
- migdalele se pun la hidratat pt. min 6 ore ( eu le-am lasat de seara pana dimineata )
- caju-ul se pune la hidratat pt. min 2 ore
- curmalele se hidrateaza pentru min 30 min.

Migdalele crude, caju-ul crud, curmalele uscate si fulgii de cocos au fost cumparate din Selgros, dar se pot achizitiona si din supermarket, magazine naturiste, magazine raw food, magazine online.


Uleiul de cocos organic l-am cumparat de la Pukka Food, la un targ, dar se poate gasi la orice magazin cu produse naturale, bio sau online la magazine naturiste. O simpla cautare pe google dupa "ulei cocos organic" este suficienta ca sa gasiti de unde sa cumparati.

Preparare
  1. Migdalele se pun la hidratat cu o seara inainte: se pun migdalele crude intr-un bol, se toarna apa plata cat sa le acopere. A doua zi se arunca apa, se limpezesc bine intr-un jet puternic de apa. Caju se inmoaie ( hidrateaza ) pentru min 2 ore. Eu l-am lasat tot peste noapte. Migdalele se inmoaie pentru min 30 min., dar eu le-am lasat peste noapte. Apa de pe migdale nu se arunca, ci se poate bea.
  2. Se curata migdalele de coaja ( cca 20 min ).
  3. Se scot samburii din curmale ( cca. 5 - 7 min ).
   
    4.  Se pun migdalele decojite, caju, curmalele si sarea in robotul de bucatarie in bolul cu lama S.    
         Se mixeaza pana se maruntesc ingredinetele si se obtine o pasta lipicioasa. Daca e cazul ne  
         ajutam cu o paleta de lemn pentru dezlipirea compozitiei de pe peretii vasului si continuam.
         Mixam in mod repetat, cu pauze, pentru a nu incalzi compozitia, max 1-2 minute, dupa care 
         oprim, curatam peretii si reluam operatiunea.   
    5.  Se adauga uleiul de cocos si fulgii de cocos in compozitie. Se mixeaza. Compozitia obtinuta  
         are o consistenta lipicioasa si adera la peretii bolului robotului. Trebuie sa arate ca in figura de 
         jos.
      

    6.  Se scoate compozitia intr-un bol.
    7.  Pregatim pe o farfurie plata fulgii de cocos pentru decorare.
    8.  Cu mainile umezite luam o cantitate din compozitie si incepem sa facem bulgari. Pentru  
         ajutor putem sa ne punem alaturi un bol cu apa in care sa ne umezim mainile la nevoie.
    9.  Rostogolim bilele prin nuca de cocos si le asezam pe o farfurie sau in cutia pe care o vom pune
         in frigider cca. 1.30 - 2 ore.
  10.  Se pastreaza la frigider ( uleiul de cocos la temperatura camerei e lichid si astfel bulgarii se pot
         inmuia ).

Pofta buna!

joi, 13 octombrie 2011

Eckhart Tolle - Cel mai profund adevar al existentei umane

"Viata e prezentul !"

Astazi am descoperit acest om si mesajul lui, cu toate ca, daca nu ma insel, prima data am auzit de el de la verisoara mea, acum cateva luni. Si cum sunt sigura ca toate se intampla atunci cand trebuie, ca sa invatam ceva, sa ne ajute, sa ne dea raspunsuri la cautari, il postez aici...ca remember pentru mine si cine stie, la fel sau ceva nou pentru tine ?

ECKHART TOLLE este considerat unul dintre cei mai originali si mai inspirati calauzitori spirituali ai timpului nostru. S-a nascut in Germania, unde si-a petrecut primii 13 ani din viata. Dupa ce a absolvit Universitatea din Londra, a devenit cercetator si indrumator la Universitatea Cambridge. La 29 de ani, in urma unei transformari spirituale profunde, vechea sa identitate a fost literalmente dizolvata si viaţa i s-a schimbat radical. Urmatorii ani si i-a dedicat inţelegerii, integrarii si aprofundarii acestei transformări, care a marcat inceputul unei intense calatorii interioare ( sursa: site in romana dedicat lui Eckhart Tolle )

Mai multe despre Eckhart Tolle gasiti pe site-ul www.eckharttolle.com.





joi, 6 octombrie 2011

De la Steve Jobs, Dzeu sa te odihneasca in pace !

Astazi I., o foarte draga prietena, mi-a trimis citatul de mai jos. M-am gandit ca e atat de simplu si de adevarat, dar ca majoritatea noastra ignoram cu desavarsire lucrurile cu adevarat importante.

"Remembering that I'll be dead soon is the most important tool I've ever encountered to help me make the big choices in life. Because almost everything - all external expectations, all pride, all fear of embarrassment or failure - these things just fall away in the face of death, leaving only what is truly important. Remembering that you are going to die is the best way I know to avoid the trap of thinking you have something to lose. You are already naked. There is no reason not to follow your heart.
Your time is limited, so don't waste it living someone else's life. Don't be trapped by dogma - which is living with the results of other people's thinking. Don't let the noise of others' opinions drown out your own inner voice.
Your work is going to fill a large part of your life, and the only way to be truly satisfied is to do what you believe is great work. And the only way to do great work is to love what you do. If you haven't found it yet, keep looking. Don't settle. As with all matters of the heart, you'll know when you find it. And, like any great relationship, it just gets better and better as the years roll on. So keep looking until you find it. Don't settle."
( Steve Jobs / n. 24.02.1955 - 5.10.2011 a fost cofondatorul si CEO Apple Computer )

Traducerea ar suna cam asa:

Amintindu-mi ca voi fi mort in curand e cel mai important instrument pe care l-am intalnit vreodata care sa ma ajute sa fac alegerile importante in viata. Pentru ca aproape orice – toate asteptarile celor din jur, toata mandria, toata frica sau jena de esec – toate aceste lucruri palesc in fata mortii, lasand doar ceea ce este cu adevarat important. Amintindu-ti ca urmeaza sa mori este cel mai bun mod pe care-l stiu de a evita capcana de a gandi ca ai ceva de pierdut. Esti deja gol. Nu exista niciun motiv sa nu-ti urmezi inima.
Timpul tau e limitat, asa ca nu-l pierde traind viata altcuiva. Nu fi prins de teoria conform careia trebuie sa traiesti ceea ce au gandit altii pentru tine. Nu lasa ca zgomotul opiniilor celorlalti sa-ti acopere vocea interioara.
Munca iti va umple o mare parte din viata si singurul mod de a fi pe deplin satisfacut este sa faci ceea ce crezi ca e o munca extrordinara. Si singura cale sa faci o treaba extraordinara este sa iubesti ceea ce faci. Daca nu ai gasit inca acel ceva cauta in continuare. Nu te resemna.  Asa cum e cu toate lucrurile ce tin de suflet vei sti cand ai gasit ce cautai. Si ca orice relatie extraordinara va deveni din ce in ce mai bine pe masura ce trec anii. Asadar cauta in continuare pana vei gasi ceea ce-ti place. Nu te resemna.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...